The Wisdom of Psychopaths ile başlamak…

İlk paylaşımımı blog ismimi belirlememde esin kaynağı olan bir kitaba; Prof.Dr. Kevin Dutton‘un yazdığı “The Wisdom of Psychopaths”a, Türkiye’ de yayınlanan ismiyle “Olağan Psikopatlar”a ayırdım.
 
The Wisdom of Psychopaths her ne kadar kapağında yer alan “ermişler, casuslar ve seri katillerden hayat dersleri” şeklinde bir mesajla okuyucusuna ulaşmaya çalışsa da, daha ilk sayfalardan itibaren hem kendinizle hem de çevrenizle ilgili ciddi uyarılar içerdiğini fark ediyorsunuz. Hemen aklınıza “Bir psikopatın ne gibi bir bilgeliği olabilir ki?” sorusunun geldiğini tahmin ediyorum. Buradaki bilgelik sözcüğünden Dr. Dutton’un ifadesiyle geride bırakılan yılların ve biriken hayat deneyimlerinin ortaya çıkardığı bir özellik anlamından çok, varlıklarının doğuştan gelen ve sözcüklerin anlatmakta zorlandığı bir işleyişi olarak algılanması gerektiğini anlıyorsunuz. Bu başlangıcın ardından sayfalar ilerledikçe Olağan Psikopatlar’ın derinliklerine inmeye başladığınız yolculuk sizi tedirgin etmeye başlıyor. Son yapılan araştırmalarda, birçok başarılı profesyonelin, cerrahların, avukatların, üst düzey yöneticilerin, gazetecilerin, politikacıların şiddet yanlısı ve suça meyilli olmamakla birlikte klinik tedavi gören psikopatlarla ne kadar benzer özelliklere sahip olduklarını fark ediyorsunuz. İçiniz ürperiyor ve başta kendiniz olmak üzere özellikle iş çevrenizde iletişim içerisinde olduğunuz ne kadar insan varsa analiz etmeye başlıyorsunuz. Kitabın en ilgi çekici, daha doğrusu okuyucuyu afallatan yanı ise her satırında kendinizi sorguluyor olmanız. Özellikle benim gibi geçmiş iş deneyimlerinde, size bir lütufmuş gibi aktarılan bir öğüdün Dr.Dutton’un klinik tedavi gören hastalarından birinin bakış açısıyla birebir örtüştüğünü görünce hayretler içinde kalıyorsunuz.
 
Kendine güven, soğukkanlılık, odaklılık gibi her insan kaynakları profesyonelinin işe alacağı adaylarda aradığı niteliklerin psikopatlarda öne çıkan özellikler olduğunu görünce başarılı aday kriterlerinizi sorgulamadan edemiyorsunuz…
 
The Wisdom of Psychopaths”ı okumam için bana öneren danışmanımız Sn. Hüseyin Adanalı’ya teşekkür etmekle birlikte her profesyonele; tedirgin edici olduğu kadar keyifli olan bu yolculuğa çıkmasını öneriyorum.
 
Belki de…

Bir cevap yazın